Chiagrød til morgenmad
Chiagrød er meget populært at spise til morgenmad eller som et lille mellemmåltid, og det er meget forståeligt, når man tænker på alle de gode grunde, der er til det. Det er meget let at lave, det er super sundt, børnene elsker det, og ved at forberede grøden inden du går i seng, sparer du en masse tid om morgenen. Chiagrød kan nemlig med fordel laves om aftenen inden du går i seng. Det eneste du skal gøre er, at hælde noget plantemælk op i et glas, tilsætte chiafrø og røre rundt et par gange. Herefter placeres chiagrøden i køleskabet, hvor den står og bliver lækker natten over. Om morgenen har du så en lækker chiagrød, som du kan toppe med blandet frugt, nødder og müsli.
På engelsk hedder chiagrød “chia pudding” (chia budding) hvilket er det helt rigtige navn for denne grød, da det pga den cremede konsistens minder meget om budding. Chiagrød findes i mange forskellige udgaver. Prøv at variere med andre typer plantemælk, tilsæt bær, banan eller passionsfrugt. Kun fantasien sætter grænser 🙂
Chiafrø = Superfrø
Chia er propfyldt med sundhed, som de sydamerikanske naturfolk har kendt til i tusinder af år. I Danmark savner chiafrøene stadig deres store folkelige gennembrud, men mange ernæringseksperter betegner chiafrøet, som en komplet fødevare grundet dets ernæringsmæssige egenskaber.
- Chia er fyldt med omega3 – Der er 20 gram omega 3 pr. 100 gram chiafrø (Det er næsten 7 gange mere omega 3 end du får fra 100 gram fed laks!)
- Chia indeholder ca. 30 gange mere antioxidanter end blåbær
- Chia indeholder ca. 20 % protein
- Chia indeholder en masse kostfibre, som giver en god mæthedsfornemmelse
- Chia er rig på jern. De indeholder ca. 3 gange så meget som spinat
- Chia indeholder en masse vitaminer, som fx B1, B2, og E
Oplysningerne er fra http://www.originalchia.dk/
Opskrift på chiagrød
Ingredienser
Til én person
- 2 dl plantemælk (vi bruger enten soya- eller mandelmælk)
- 3 spsk. chiafrø
- 0,5 tsk vaniliesukker
- Frugt til topping
- Et stort glas (Jeg bruger gamle marmeladeglas til dette formål, da det er dejligt nemt at røre rundt i og fordi, der er låg til. Jeg har selvfølgelig rengjort glassene først 🙂 )
Fremgangsmåde
Du tager et stort glas, hvor du blander alle ingredienserne sammen. Først plantemælken og herefter chiafrø og vaniliesukker. Det skal røres godt sammen, så chiafrøene ikke samler sig i store klatter. Jeg gør det, at efter jeg har rørt det godt sammen, så lader jeg det stå på køkkenbordet i ca. 10 minutter, hvor jeg rør i det et par gange. Når jeg kan mærke, at det begynder at tykne lidt, så sætter jeg et låg på, og sætter grøden i køleskabet natten over.
Næste morgen servere jeg det med blandet frugt til stor jubel for både børn og voksne!
Velbekomme 🙂

Det er også muligt at lave jordbærmælk, til sin chiagrød. Man blænder bare lidt jordbær (jeg brugte frosne) med sin plantemælk, og herefter hælder man sin jordbærmælk på glas og følger instruktionen fra før. Det bliver super lækkert, og smager af sol og sommer – slet ikke så ringe her i den kolde vintertid.
