Soyamælk i stedet for komælk – hvad bliver det næste?
Hvad har de nu gang i? Er komælk ikke supersundt da? Det har vi da altid fået at vide?
Det korte svar er: Nej – Tværtimod!
Vi har nu taget endnu et skridt til gavn for miljøet, dyrevelfærden og vores egen sundhed.
I stedet vil vi drikke friskpresset juice og vand, og benytte soyamælk, rismælk, mandelmælk osv som mælkeerstatning der hvor vi normalt ville bruge komælk.
Plantebaseret mælk smager fint, og nyere forskning viser entydigt at mejeriprodukter er skadelige for vores krop og knogler, og får os til at ældes hurtigere.
Vi vil lave vores egen soya kefir og soya yoghurt, da fermenteret soya tillader kroppen at optage alle de gode ting fra soyaen.
Ikke for meget soyamælk
Nu betyder det ikke at vi fylder os selv med soyamælk :-). Det er de østrogene hormoner i soya der giver soya mange gode egenskaber, men også dem der kan gøre soya farligt hvis man får for meget. Ligesom alt andet i denne verden, handler det om at vælge og nyde med måde. Lidt af det hele er bedre end meget af lidt.
Jamen får I så nok kalk?
Igen – det kalk vi får fra mejeriprodukter ser ud til at skade mere end det gavner. I stedet bør man satse på kalk fra grøntsager, og vores piger elsker heldigvis broccoli 🙂
– Fordi vi har lyst til det og føler os rigtig godt tilpas med det :-). Desuden viser forskningen (altså den forskning der ikke er finansieret af landbrugssektoren) at kød og animalske produkter (som fx mejeriprodukter) er dårlige for os, så hvorfor blive ved med de dårlige vaner når man let kan ændre på dem?
Her er et par links til interessante artikler:
- Indlæg på Jyllandsposten – om en meget spændende og oplysende bog, der modsat andre bøger kun medtager anerkendt forskning, der oftest involverer data fra 10.000-100.000 mennesker, indsamlet over en lang årrække.
- Mælk fremmer ikke sundheden – Indlæg på Politiken
- Lidt mere om timeglasmodellen – Fra DR
- Godt slideshow på engelsk – Hvor du hurtigt kan få et overblik over fordelene ved at skære ned på kød, stivelses- og mejeriprodukter
- Lidt mere dybdegående side på engelsk – Hvis du vil vide lidt mere og ikke har bogen.
- Naturli – vores foretrukne økologiske mælkealternativ
Man skal ligesom alt andet være varsom med at hoppe på nye slanke/kostdiller, men dette er mere en videnskabelig afhandling om vores kosts indvirkning på kroppen, både hvad angår levealder, livskvalitet, vitalitet – så man kan leve et langt aktivt sundt liv og til sidst dø efter en kort sygdomsperiode. Det er vel det vi alle ønsker os?